SMS-noveller
og litteratur på mobilen

Hvad

SMS-litteratur er levende litteratur i lommeformat. Vores udgivelser egner sig til undervisningsbrug fra mellemtrin til videregående uddannelser. Det kompakte format, tidsfaktoren og afsenderen er afgørende for genren, der udfolder sig over en periode på et par dage eller en uge. SMS-novellen er en moderne føljeton-fortælling, der kaster læseren ind midt i livagtige historier som en flue på væggen. Typisk følger man som læser en SMS-korrespondance, og i nogle tilfælde kan man være med til at afgøre fortællingens udfald. Der er altså ikke tale om almindelige bøger, der er “klippet op” i SMS’er.

Hvorfor

SMS-litteratur præsenterer litteraturen direkte på et af elevernes foretrukne medier, mobilen. SMS-fortællingerne gør det muligt at knytte alle danskfagets kernestofområder – litteratur, sprog og medier – sammen. Formatets brug af sproglige og fortællertekniske virkemidler såsom afsender/modtager, direkte tale og henvendelse, samt mobilens rolle i fortællingen, gør det oplagt at diskutere forfatterens brug af netop disse og analysere, hvordan det påvirker litteraturen. Hvem skriver? Hvilket univers befinder vi os i? Hvordan bliver SMS-sproget benyttet? Og hvilken rolle spiller tidspunktet for SMS’ernes ankomst for læseoplevelsen? De klassiske analysemodeller kan benyttes og udfordres, da eleverne selv skal sammenstykke den røde tråd ud fra “brudstykkerne” givet i SMS’erne. Eleverne bliver en integreret del af litteraturen med fortolkningen i højsædet. Man har altid sin mobil på sig – litteraturen bliver derfor en aktiv del af hverdagen, og det samme gør samtaler med danskfagligt indhold, når beskeder modtages uden for skoletiden.

Hvordan

Find den udgivelse, du synes, er interessant, og bestil et klassesæt ved at sende en mail til redaktør Kim Baasch på kb@smspress.dk med modtagernes mobiltelefonnumre, udgivelsens titel, ønsket startdato, samt skolens informationer. Modtagerne har ingen udgifter, da der betales SAMLET for hele klassesættet via fakturering direkte til skolen. Som underviser modtager du, foruden SMS-novellen på din mobil, et undervisningseksemplar af manuskriptet (PDF) til den valgte SMS-novelle, mens eleverne får litteraturen sendt til deres mobiler.

Prisen for et klassesæt er titlens pris ganget med elevantal.

Har I abonnement til Clio er det muligt at modtage klassesæt på en række SMS-noveller gratis.

Ring på 69 15 09 70

SMS-noveller som klassesæt

Via abonnement til Clio er det muligt at modtage klassesæt på en række udvalgte SMS-noveller gratis. Udgivelserne og undervisningsmaterialerne henvender sig til folkeskolens mellemtrin og udskoling.

Se udgivelserne inkluderet i Clio Skriv til contracts@clio.me for spørgsmål og bestilling af gratis klassesæt

Klassesæt til gymnasiet

Har I abonnement til Litteraturportalen er det muligt af få undervisningsmaterialer til en række SMS-noveller der henvender sig til de gymnasiale uddannelser.

Læs mere på Litteraturportalen

Gratis undervisningsmaterialer fra Bryd Tavsheden

Bryd Tavsheden har udviklet digitale undervisningsmaterialer til 8.-10. klasse om vold i børn og unges nære relationer. Gennem hvert af Bryd Tavshedens tre danskfaglige forløb møder eleverne bl.a. SMS-noveller og telefonsvarer-noveller. Bryd Tavsheden arbejder for et Danmark uden børne- og kærestevold ved at motivere og give børn og unge modet til at bryde tavsheden om børnevold og kærestevold.

Se udgivelserne her Læs mere om forløbet hos Bryd Tavsheden